Fed Başkanı Logan’dan şaşırtan faiz çıkışı

Fed Başkanı Logan’dan şaşırtan faiz çıkışı
A+
A-

ABD Merkez Bankası (Fed) Dallas Şubesi Başkanı Lorie Logan, Fed’in uzun vadeli tahvil getirilerindeki son düşüşün enflasyonu yeniden alevlendirmesini önlemek için kısa vadeli politika faizini yükseltmeye devam etmesi gerekebileceği konusunda uyardı.

Logan, dün Teksas’ta düzenlenen Amerikan Ekonomi Derneği konferansında yaptığı konuşmada, “Eğer finansal koşulları yeterince sıkı tutmazsak, enflasyonun yeniden yükselmesi ve kaydettiğimiz ilerlemeyi tersine çevirmesi riski vardır. Son aylarda finansal koşullardaki gevşeme ışığında, yeni bir faiz artışı olasılığını henüz masadan kaldırmamalıyız” dedi.


ENFLASYON TEKRAR İVMELENEBİLİR
Logan’a göre, Fed’in geçmişteki faiz artırımlarının etkilerinin büyük ölçüde geride kalmasıyla birlikte, tahvil getirilerinin gerilemesi enflasyondaki ilerlemeyi geri alabilecek bir talep artışına zemin hazırlayabilir.

Enflasyonun Fed’in yüzde 2’lik hedefine yaklaştığını ve işgücü piyasasının hâlâ sıkı olmakla birlikte yeniden dengelenmekte olduğunu kaydeden Logan, “Kısıtlayıcı finansal koşullar, talebin arzla uyumlu hale getirilmesinde ve enflasyon beklentilerinin iyi bir şekilde sabitlenmesinde önemli bir rol oynadı. Yeterince kısıtlayıcı finansal koşulları sürdürmezsek fiyat istikrarını sürdüreceğimize güvenemeyiz” dedi.

NE OLMUŞTU?
Fed, son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaşan enflasyonu düşürmek için 2022’de ve 2023’ün ilk yarısında gösterge politika faizini agresif bir şekilde yükseltmiş, ancak geçtiğimiz temmuz ayından bu yana faizleri yüzde 5,25-yüzde 5,5 aralığında sabit tutmuştu.

Politika yapıcılar geçen ay enflasyon konusunda yeterli ilerleme kaydedildiğini gördüklerini ve bu yıl faiz artırımına son vererek faiz indirimine gideceklerinin sinyalini vermişti. Finans piyasaları da buna karşılık olarak bu yıl faiz oranlarında büyük düşüşler olacağına dair fiyatlamalar yaptı.

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.