Seçmen listeleri askıya çıktı

Seçmen listeleri askıya çıktı
A+
A-

Türkiye yerel seçimlere hazırlanırken, seçim takvimi de Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener’in seçime katılacak partilerin listesini açıklamasıyla başladı.

Seçim takvimine göre bugün seçmen listeleri askıya çıkıyor. İl ve ilçelerde muhtarlık bölgesi listeleri 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimi takviminin belirlenmesi ve yerel seçim sürecinin resmen başlamasının ardından askıya çıkıyor.

ONLİNE KONTROL DE MÜMKÜN

Türkiye genelinde 4-17 Ocak tarihleri arasında askıda kalacak seçmen listeleri, oy verme günü itibarıyla 18 yaşını dolduracak ve geçerli bir yerleşim yerine sahip olan vatandaşların bilgilerini içeriyor. Bu süreç, seçmenlerin kayıtlarını kontrol etmeleri ve gerekli düzeltmeleri yapmaları için önemli bir fırsat sunuyor. Böylelikle seçmenler, listeleri muhtarlıklardan fiziki olarak veya YSK’nın internet sitesi üzerinden online olarak kontrol edilebilecek.

HATA YA DA EKSİKLİK HALİNDE NÜFUS MÜDÜRLÜKLERİNE İTİRAZ EDİLEBİLECEK

Seçmenler, askıya çıkarılan listelerde yer alan bilgilerini kontrol ettikten sonra herhangi bir yanlışlık, eksiklik veya hata tespit etmeleri durumunda itirazlarını İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne iletebilecek. Bu itiraz süreci sonrasında düzeltme işlemleri gerçekleştirilecek ve vatandaşlar, İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na başvurarak veya İlçe Nüfus Müdürlüğü aracılığıyla belgelerini ileterek düzeltmelerini sağlayabilecekler.

ENGELLİLER SEYYAR SANDIKLARDA OY KULLANILABİLECEK

Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenler, seyyar sandıklarda oy kullanma imkanına sahip olacaklar. Bu durumdaki vatandaşlar, YSK’nın resmi adresinden temin edecekleri ‘Seyyar Sandık Talep Formu’nu alarak, ‘Engeli ya da hastalığı nedeniyle yatağa bağımlı olduğu’ ifadesini içeren bir raporu muhtarlığa teslim ederek veya İl ve İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na iletmek üzere ilgili kuruma başvuruda bulunacaklar.

Görme veya ortopedik engeli yüzde 40 ve üzerinde olan kişiler ise ‘Engelli Beyan Formu’nu doldurarak, ikametgahlarının bağlı olduğu İlçe Seçim Kurulu’na veya ilgili kuruma muhtarlık aracılığıyla ya da bir yakını vasıtasıyla bizzat başvuruda bulunabilecekler. Seçmen kütüğüne engelli olarak kayıtlı seçmenler, aileleriyle birlikte sandık alanlarının giriş katlarında oy kullanma imkanına sahipler.

SEÇİM TAKVİMİ

10 Ocak
Partiler hangi seçim çevrelerinde, hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını mesai bitimine kadar bildirecek.

17 Ocak
Muhtarlık bölgesi askı listeleri ve tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listeleri askıdan indirilecek. Buna ilişkin itirazlar sona erecek. Bu tarih, bina bazında seçmen kayıtlarının, YSK ve e-Devlet Kapısı’ndan sorgulanmasının son günü. Seyyar sandıklarda oy kullanabilmeleri için, hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenlerin başvurularının son günü.

27 Ocak
Siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için YSK tarafından kura çekilecek ve ilan edilecek.

31 Ocak
Siyasi partilerin aday adayı listelerini ilgili seçim kurullarına bildirmesinin son günü.

7 Şubat
Seçmen kütükleri kesinleştirilecek, seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıkların belirlenmesine başlanacak.

11 Şubat
Seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıkların belirlenmesi tamamlanacak.

20 Şubat
Siyasi parti ilçe başkanlıkları, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, il genel meclisi üyelikleri listelerini düzenleyerek saat 17.00’ye kadar teslim edecek.

Bağımsız aday olacaklar da adaylık için en geç saat 17.00’ye kadar başvuru yapacak.

22 Şubat
Siyasi partilerin aday listesindeki eksiklikleri tamamlamalarının son günü.

23 Şubat
Geçici aday listeleri ilan edilecek.

29 Şubat
Seçmen bilgi kağıtlarının dökümüne ve dağıtımına başlanacak.

3 Mart
Kesin aday listeleri ilan edilecek.

4 Mart
Sandık kurullarının oluşum işlemleri tamamlanacak.

21 Mart
Seçim propagandası ve yasakları başlayacak.

24 Mart
Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtımı tamamlanacak.

30 Mart
Seçim propagandasının sonu.

31 Mart
Oy verme günü.

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.